top of page

Het Belang van Klinisch Onderzoek: Streven naar een Betere Gezondheidszorg

Door Tim Janssen,

gepubliceerd op 17 mei 2024.


Binnen enkele dagen vieren we Clinical Trials Day, een dag waarop we het cruciale belang van klinisch onderzoek en studies voor de ontwikkeling van levensveranderende geneesmiddelen onder de aandacht brengen. Klinische studies vormen de ruggengraat van medische vooruitgang en daar mag iedereen actief in een klinisch onderzoek aanstaande maandag nog eens éxtra trots op zijn!In België hebben we lange tijd een voortrekkersrol gespeeld op het gebied van klinisch onderzoek en klinische studies, mede dankzij een ambitieuze en proactieve overheid en efficiënte ethische commissies. Deze voorsprong zien we, met de recente Europese uniformisatie, echter wat krimpen. Steeds meer richten grote farmaceutische bedrijven, die in België zijn gevestigd, zich op wereldwijde samenwerking en globale efficiëntie. Daardoor wordt het moeilijker om de kwaliteit van het onderzoek in België in een globale markt bovengemiddeld te houden.


Deze focus op globalisering en standaardisering draagt bovendien bij aan het groter wordende succes van CRO’s. Zij bieden een volledige ontzorging aan bedrijven die klinisch onderzoek voeren, en worden dus een steeds belangrijker wordende speler in de markt. Binnen die CRO’s zien we een opvallende focus op efficiëntie, die natuurlijk voortvloeit uit hun positie als externe dienstverlener.


Uiteraard is een efficiënte werking van onderzoek aan te moedigen, maar doet deze trend onszelf, op een dag als vandaag, een vraag stellen: zijn we ons, tijdens onze dagelijkse, wekelijkse bezigheid, nog genoeg bewust van het waarom?


Een succesvolle klinische studie, in de essentie, is volgens ons namelijk een uiterst mooi voorbeeld van een win-win situatie, waarbij de hele wereld kan meegenieten van een innovatie in gezondheidszorg en het organiserende bedrijf een financiële beloning geniet die extra garantie biedt op een houdbare toekomst.


En al gunnen we, bij SolCur, deze beloning uiteraard aan onze klanten, schuilt er een gevaar in het enkel achtervolgen van efficiëntie en winst: een hogere werkdruk en potentiële ontevredenheid onder medewerkers, met groeiende rotatie van personeel tot gevolg. Daar kunnen de kwaliteit van het onderzoek en de motivatie van artsen dan weer onder lijden, met uiteindelijk een afname van innovatie in plaats van een toename.


Op Clinical Trials Day zullen we bij SolCur dus niet alleen de vele successen vieren, maar streven we ook op een heel bewuste manier naar meer innovatie. Om de gezondheidszorg te verbeteren, moeten we blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. Het lijkt ons daarbij cruciaal om de focus te behouden op het primaire doel: het verbeteren van de gezondheidszorg voor de patiënten.

Comments


bottom of page