top of page

Waarom geluk op de werkvloer onlosmakelijk verbonden is aan geluk naast de werkvloer

Door Tim Janssen,

gepubliceerd op 20 maart 2024.


Vorige maand lazen we, net als iedereen in België, in de kranten een voorstel om van de standaard werkweek in België een 32-uren week te maken. Dat zou moeten leiden tot minder druk, minder mensen die uitvallen met een burn-out, en meer gelukkige werknemers.



Los van politieke overtuigingen of financiële haalbaarheid voor werkgevers, zette dit voorstel ons aan het denken. Over hoe veel we werken, hoe hard we werken, en over gelukkig zijn op dat werk. Vandaag, op “international day of happiness”, delen we graag onze bedenkingen.

 

Het idee dat een werkweek met minder uren zou leiden tot minder uitval vertrekt vanuit een rechtstreeks verband tussen ‘onze uren’ en ‘ons geluk’. Dat vinden wij opmerkelijk, maar is niet verbazingwekkend. We zien wel vaker dat “lange uren” door mensen én bedrijven worden verward met “hard werk” of een “hoge werkdruk”: Er wordt ons bijvoorbeeld een schuldgevoel meegegeven als we niet om 8u30 achter een scherm plaatsnemen, of een keer al voor 17u beslissen af te ronden en onze focus verleggen op kinderen, partner of een hobby. Het voelt soms alsof we onszelf publiekelijk als “onproductief” verklaren door van klassieke werkpatronen af te wijken, terwijl productiviteit voor vele jobs in realiteit helemaal niet zomaar in uren uit te drukken valt. 

 

Boven op deze paradox zien we een duidelijke trend waarbij we onze carrières combineren met een groeiend aantal andere rollen in ons leven. Voor elk van deze rollen bestaat natuurlijk ook een uitgebreid aanbod aan online rolmodellen en experts. Daardoor is het niet meer genoeg om uit te blinken in één van onze rollen: Waarom niet én carrière maken, én de perfecte partner zijn, én betrokken ouder? Waarom kan dat niet allemaal naast een sportieve hobby? 

 

Gelukkig zijn op het werk is op die manier onlosmakelijk verbonden aan gelukkig zijn buiten het werk. Daarin moeten we leren realistisch te zijn, en bewust om te gaan met de verschillende rollen die we in ons leven willen vervullen.

 

Deze rollen kunnen elkaar namelijk evengoed versterken als tegenwerken. Enkel is het noodzakelijk om onze perceptie van inzet te heroverwegen: Meer uren maken betekent niet per definitie productiever zijn. Soms is het juist effectiever om even afstand te nemen van ons werk en onze aandacht op iets anders te richten. Misschien is een mindfulness kwartiertje om 15u wel de perfecte focusboost voor het einde van je werkdag.

 

Het draait allemaal om bewustzijn: bewust zijn van wanneer we werk moeten loslaten en bewust genieten van andere aspecten van ons leven. Bewust wat later de laptop openen om eerst te voet je kinderen tot aan de schoolpoort te brengen, bijvoorbeeld. Deze bewustheid versterkt beide rollen en voorkomt dat we aanwezig zijn op het ene terrein en afwezig op het andere. Het vinden van deze balans brengt niet alleen meer voldoening, maar ook meer geluk in ons leven. 





bottom of page